вторник, 6 август 2013 г.

ДИМИТЪР БРАКАЛОВ

ДИМИТЪР БРАКАЛОВ / 1840-1903/ 


Димитър Бракалов е роден на 10.01.1840г. в Калофер. Завършва висше юридическо образование във френското католическо училище в квартала Бебек- Цариград. Перфектно владее франски, английски, турски и гръцки, а по-късно научава и руски. По време на пребиваването си в Цариград между 1858-1867 г. той участва активно в борбите на цариградските българи за независими църква и българска просвета. Член е на настоятелството на Българското общинско народно читалище в Цариград, подпомага Драган Цанков при издаване на в. “България”, а по-късно и Петко Р.Славейков при издаването на в. “Гайда”.
През 1867г. Бракалов се установява в Бургас. Тук той става арендатор на два чифлика на познатите му от Цариград Халил Паша и хаджи Бекир.
По-късно закупува още чифлици в целия Бургаски регион, с обща обработваема площ от около 10 000 дка. С житната търговия която развива, Бракалов е допринесъл за бързото нарастване на активността на Бургаското пристанище и неговата известност на европейските пазари.

В своите стопанства Бракалов осигурява работа за повече от 400 души от целия регион, като в същото време прави уникални технически нововъведения в земеделието (първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка). Новатор е и в отглеждането на непознати за нашите земи земеделски култури- картофи и слънчоглад.
Бракалов е един от създателите на българската община в  Бургас преди Освобождението. От 1868г. заедно с Яни Русалиев, Койчо Райков, Никола Камбуров, Стефан Жечков, Иван хаджи Димитров и Сава хаджи Дачев започват борба с гръцките фанариоти в Бургас за създаване на самостоятелна българска църква и училище. Начинанието им се увенчава с успех на втория ден на Великден 1869г. ,когато е обявено създаването на българския храм “СВ.Св. Кирил и Методий” и едноименното българско училище.

От малкото известни факти относно участието на Бракалов в национално-освободителното движение сигурно е, че той е кореспондирал с дейците на Добродетелната дружина и Букурещката емигрантска организация. Това естествено достига до турските власти и е достатъчен повод в първите месеци след започването на Руско-турската
Диарбекир
война, Бракалов бъде заточен в Диарбекир. След  завръщането си в Бургас в края на 1878г. Се включва активно в социалния и политическия живот на града. Заема различни длъжности в управлението : околийски началник, окръжен председател, депутат, три пъти кмет на Бургас. Известен е със своята благотворителност: раздавал чиновническата си заплата на бедните, а като адвокат често ги защитавал базплатно.
За първи път е избран за кмет на Бургас през 1884-1885г. По време на втория кметски мандат на Бракалов започва градоустройствено изменение, което придава на Бургас облика на модерен европейски град. По негова инициатива се създават  специални служби за почистване на града и строг санитарен контрол, започва изграждане на водоснабдителна система на града, както и строеж на нова Второкласна болница . Започва се и проектирането на Морски бани до строящото се ново пристанище.
Изменението на градоустройствения план е свързано и със създаване на площад пред българската църква и училище, наречен също “Св.Св.Кирил и Методий”.
Димитър Бракалов умира на 63г. на 18.12.1903г. Неговият дом - известната Бракалова къща /днес Етнографски музей/ е обявена за паметник на културата, а в нея на първия етаж е запазена гостаната стая в оригиналния й вид от края на ХIХ век. 

Източници: http://www.bourgas.org/,google.com